Следвайте Гласове в ТелеграмУсещал съм натиск от председателя на Върховния касационен

...
Следвайте Гласове в ТелеграмУсещал съм натиск от председателя на Върховния касационен
Коментари Харесай

Съдия Георги Ушев пред комисията за Нотариуса: Усещал съм натиск от Лозан Панов и от цяла политическа партия

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Усещал съм напън от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Цяла политическа партия, изпълнителното й бюро, ми изиска оставката. Ето това е напън - правосъден и политически, на който съм бил подложен ". Това съобщи пред депутатите от комисията, която бе основана след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, арбитър Георги Ушев.

" Не желая да влизам в политически тематики и диспути. Ако някой си прави предизборна акция, дано не е на мой тил. Има го в интернет, налично е, може да ревизирате коя е политическата партия. Ще я намерите, ще се изненадате ", изясни Ушев, помолен да съобщи ясно за коя партия приказва.

Той описа за проблема с ограниченията за неотклонение на някогашния кмет на регион " Младост " Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова и напомни за произнасянето на първоинстанционния спецсъд при установяване на ограниченията за неотклонение, когато съдът разпорежда неотложно осъществяване.

Ушев напомни, че тогава бе предоставена инспекция от Инспектората на Висш съдебен съвет, която трябваше да откри процедурите, по които се гледат ограниченията за неотклонение на отстранената от служба кмет на " Младост " Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова в Апелативния профилиран углавен съд (АСНС).

Скандалът избухна в края на 2018 година, когато Панов изпрати съдии от Върховния касационен съд да ревизират съблюдават ли се процедурите по гледането на ограниченията за неотклонение по делото за рушвет в " Младост ". Самият той изясни пред Висш съдебен съвет, че инспекцията не е всъщност, а единствено по процедурата, като уточни, че сходни инспекции не са казус и са в компетентността на ръководителя на Върховен касационен съд, написа " Дневник ".

Временна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов
Кадър: Сайтът на Народното събрание
Временна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов Кадър: Сайтът на Народното събрание
Проверката бе назначена, откакто няколко пъти състав на Специализирания углавен съд се произнесе с решение Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под " домакински арест ", а прокуратурата внасяше митинг незабавно след решението. Заседанията пред по-горната инстанция пък се гледаха при закрити врата, което докара до подозрения за безпристрастност и обективност в медийни изявления и провокира публични реакции.

Последва и реакция от 11 съдии от Апелативния профилиран углавен съд, измежду които и ръководителят Георги Ушев. Те изпратиха писмо до Висш съдебен съвет и сложиха два въпроса на кадровия орган, които показваха подозрения за опит за оказване на напън и въздействие по проблема. С решение на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет от 14 декември 2018 година казусът бе предоставен на инспектората.

Съдебните инспектори оповестиха само, че инспекцията е почнала по текст от Закона за правосъдната власт, обвързван с честност и спор на ползи, както и за определяне на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и с нарушение независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Проверката завърши на 20 март, а от отчета стана известно, че няма задоволително данни за осъществени нарушавания.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР